Den här artikeln är del 2 av den systemintroduktionen du erbjuds i samband med att du får inloggningsuppgifter i Nordkap.
Var ska du börja för att enkelt lära dig Nordkap?
För att ge dig en klar och enkel överblick, särskilt vid en systemintroduktion, vill vi först fokusera på de två mest centrala delarna i Nordkap.
Den första delen handlar om modulen Positioner – det är här du lägger in och hanterar era skulder och finansiella instrument i Nordkap.
Den andra delen handlar om modulen Rapporter – som alltid är lättillgängliga och designade för att förenkla din vardag och rapportering, men informationen du får i rapporterna avgörs av dina positioner.
Det finns flera andra viktiga delar i Nordkap, som Fastighetsmodulen, Bankkontomodulen, Bokföringsmodulen och Marknadsmodulen.
Men idag fokuserar vi på Positioner och Rapporter, eftersom vi tror att dessa moduler är nyckeln till att bygga en bra grund till att förstå hur Nordkap fungerar.
Positionsmodulen - vad är det?
Positionerna i Nordkap är det data ni lägger in i systemet som handlar om er skuldportfölj och era finansiella instrument.
En position är till exempel ett lån ni har registrerat, på lånet anger ni bland annat vem låntagare och långivaren är, hur stort lånet är, mellan vilka datum lånet gäller samt andra villkor och inställningar som är viktiga för att hjälpa Nordkap göra korrekta beräkningar.
För olika positionstyper kan det variera vilken information som krävs när man registrerar dem. Vilka villkor och inställningar som är rätt kan variera från bank till bank, så vi rekommenderar alltid att ni har avtalet, skuldbrev, villkorsbilaga eller annan relevant dokumentation till hands när ni ska registrera en position.
Viktigt att veta om positionerna är...
- Positionerna i Nordkap organiserar du i Portföljer
- Du skapar dina portföljer under Administration innan du registrerar din position.
- Ett exempel på en portfölj skulle kunna vara "Extern skuld", där du lägger just all extern skuld för att enkelt kunna ta ut en rapport som ger dig insikterna du vill ha.
- Begreppet Motpart i Nordkap handlar oftast om vem som är långivaren
- För internlån kan ni själva lägga upp och administrera interna motparter under Administration.
- Om du inte kan välja rätt extern motpart, den bank som gett ut lånet, kan du kontakta oss på support@nordkap.se så löser vi det!
- När en position blir registrerad så skapar Nordkap upp Händelser för positionen
- Händelserna avgör, tillsammans med villkoren och inställningarna du angav när du registrerade positionen, hur mycket ni ska betala och när, samt till vilken ränta.
- För att kontrollera att händelserna stämmer, eller göra de justeringar som krävs, så rekommenderar vi att ni har minst två avier att jämföra bankens beräkningar mot Nordkaps beräkningar.
- Vill du snabbt lägga till många nya positioner? Använd vår Import-funktion som finns under Administration.
- En mall för underlaget du behöver fylla i finns i vårt Hjälpcenter.
- Behöver du hjälp? Vi finns här för dig på support@nordkap.se, för vi vet att den här funktionen inte alltid är den lättaste att använda!
- Och glöm inte att du kan Klona lån för att effektivisera processen när du väl har kommit igång med Nordkap och jobbar löpande.
- Utforska vårt Hjälpcenter för att lära dig mer om hur du skapar mallar att klona för dina olika motparter.
Vilket ansvar har du som användare för positionerna?
Du som användare har ett stort ansvar för positionerna!
Syftet med Nordkap är att du registrerar dina positioner, både utifrån hur du vill organisera dom, men också utifrån hur de behöver bli registrerade enligt de villkor som gäller från era motparter.När du har registrerat en position så ska du säkerställa du att positionens Händelser är korrekta - har Nordkap verkligen räknat fram en räntebetalning som stämmer överens med bankens avi?
När du har verifierat och eventuellt gjort nödvändiga justeringar i Nordkap, när du har säkerställt att positionen är korrekt registrerad och med korrekta händelser, så kan du låta systemet hantera alla framtida betalningar och prognoser.
Nordkap kommer nu automatiskt räkna ut vad som händer på dina positioner, systemet förstår när räntan ändras, till vilken räntesats, när ni ska betala och hur mycket och därmed kunna skapa både relevanta rapporter, prognoser och ett korrekt bokföringsunderlag.
Rapportmodulen - vad är det?
När du har lagt upp dina positioner och säkerställt att de är korrekta så kan du använda Nordkaps rapporter.
I Nordkap kan du enkelt hämta ut följande rapporter:
-
Förfall – Ger dig en översikt över ditt kassaflöde, både historiskt och prognostiserat för framtiden.
-
Upplupet – Visar hur mycket upplupen skuld du har vid ett specifikt datum.
-
Budget – Ger dig en översikt av dina räntekostnader, både historiskt och prognostiserat för framtiden.
-
Marknadsrapport – Här får du marknadsvärden på dina ränteswappar och obligationer.
-
Portfölj – En färdig rapport med viktiga nyckeltal, grafer och tydlig information om dina finansiella positioner.
-
Export – Möjligheten att exportera detaljerad information om alla dina positioner, så att du kan göra egna analyser och slutsatser.
Med dessa rapporter får du en komplett och tydlig bild av din finansiella situation, både på kort och lång sikt. Genom att använda systemet på rätt sätt kan du effektivt följa upp din ekonomiska position och fatta välgrundade beslut.
Viktigt att veta om rapporterna är att..
- .. dom genereras på antingen Portföljer eller Ägande Bolag, så var noga med att organisera dina positioner på ett sätt som gör att rapporterna blir relevanta för dig.
- .. dom består av information och data som skapas och beräknas utifrån Positionernas villkor och händelser.
- Säkerställ att dina positioner stämmer överens med motparternas avier innan du analyserar datat i rapporterna!
- .. alla rapporter inte ser likadana ut i sitt urval, utan läs mer i vårt Hjälpcenter om hur du ska tänka för att göra rätt urval i rätt rapport för att få den mest relevanta informationen för dig.
- .. informationen i de flesta rapporterna kan filtreras, sorteras och grupperas så att du enkelt kan få fram den information du behöver.
- .. du kan enkelt exportera rapporterna till Excel för vidare bearbetning och analys.
Vilket ansvar har du som användare för rapporterna?
Du som användare behöver förstå vad de olika rapporterna är till för och vilka insikter de ger, så att du alltid väljer den rapport som är relevant för dig!
Du som användare kan inte ändra på informationen eller beräkningarna i rapporterna. Om du tycker att rapporterna är felaktiga, tänk då på att rapporterna bygger på den informationen som finns på de respektive positionerna som utgör rapporten.
Om rapporterna inte ser korrekta ut, så beror detta nästan alltid på att det finns enskilda positioner vars Villkor eller Händelser inte stämmer överens med motparternas avier.